A munkahelyi eredetű váz- és izomrendszeri megbetegedések alapjai

Az epizód lejátszása
Munkahelyi eredetű váz- és izomrendszeri megbetegedések
Közzétette:
Faragó Ferenc

A 2BSafe alapítója, munkavédelmi- és környezetvédelmi mérnök, szakértő. A Biztonságtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Az előző epizódot azzal vezettem be, hogy az Európai Unió munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi információs ügynöksége, az EU-OSHA szerint a váz- és izomrendszeri megbetegedések jelentik a leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát az Európai Unióban. Minden ágazatban és foglalkozási körben érintik a munkavállalókat. Európában több millió munkavállaló életét nehezíti meg és magas, több milliárd eurós költséget jelent a munkáltatók számára.

Munkahelyi eredetű váz- és izomrendszeri megbetegedések

A váz- és izomrendszeri megbetegedések leküzdése hozzájárul a munkavállalók életének javításához, de a megelőzés a vállalatok eredményes működése szempontjából is fontos.

Szakértőkkel beszélgettünk a problémáról. Dr. Szabó Gyula az Óbudai Egyetem docense, a Magyar Ergonómiai Társaság elnöke és Pethő Krisztián, a Personal Best Mozgásszervi Rendelő vezetője voltak a vendégeim.

Nagyon izgalmas beszélgetés zajlott, amelyet azzal zártunk, hogy a téma fontossága és komplexitása miatt folytatni fogjuk még ezt a párbeszédet. Sok-sok kérdés merült fel, amelyek megválaszolására egyetelen epizód nem elegendő. Nemsokára folytatjuk hát a beszélgetést a szakértőkkel, de addig is érdemes egy kicsit alaposabban belemélyedni aktuális témánk alapjaiba.

A legfontosabb felmerülő kérdések:

  • Mik a váz- és izomrendszeri megbetegedések?
  • Miért jelentenek nagy problémát?
  • Hogyan alakulnak ki?
  • Hogyan előzhetők meg? Mit tehet a megelőzés érdekében a munkavállaló és a munkáltató?

Ezekről lesz szó az epizódban.

A munkahelyi eredetű váz- és izomrendszeri megbetegedésekről szóló epizód meghallgatása és feliratkozás a 2BSafe podcastre:

ANCHOR
APPLE
BREAKER
GOOGLE
POCKET CASTS
RADIO PUBLIC
SPOTIFY

Csatlakozz a beszélgetéshez

Több ebből a sorozatból

Subscribe

Epizód 19